top of page

דרום אפריקה


הרכב הטיול: חמישה מבוגרים ושני ילדים בני בן 7.10, ובן ה-3.10.


תקופה ומשך החופשה: מאחר וחגי תשרי הם מסגרת הזמן של כל הטיול אז הטיול תוכנן לשבועיים הראשונים של אוקטובר (2022).


זאת הייתה תקופה מצויינת גם מבחינת מזג האוויר( האביב שלהם), גם מבחינת האפשרות לבלות בקרוגר בעונה היבשה, ללא גשמים וחשש למלריה וגם הסתבר שיותר רגוע בטיחותית כי זאת תקופה שיש פרנסה לעובדים בחקלאות ואז יש פחות מקרי שוד מהרגיל.


טיסות: כפי שכבר כתבתי, טיסת הלוך ליוהנסבורג וחזרה מקייפטאון, לתקופה שרצינו טורקיש היו הכי זולים. 745 דולר לכרטיס. לגבי טיסת הפנים, סגרתי עם flysafair ב- 1,474 ראנד לאדם שהם כמעט 300 שקל. טיסת הפנים לקחה אותנו מיוהנסבורג לפורט אליזבת'. לצערי, היה לנו עיכוב של חמש שעות בקונקשיין בתורכיה פלוס 3 שעות ההמתנה שהיו לנו בלי קשר, אז ההתחלה הייתה קצת קשוחה מבחינת העייפות וגם זמן שהלך לנו לאיבוד. טורקיש ממש אכזבו אותי בטיפול ובהתייחסות שלהם בשדה לתלונות שלנו על האיחור, כתבתי להם מייל עצבני ואני מקווה שאזכה ליותר מרק אמפתיה. טיסת הפנים הייתה מצויינת ונוחה.


התכנון היה נחיתה ב-10:20 ומשם ישר לוקחים את הרכב וממשיכים איתו ל- hayzview שם נישן 3 לילות. Hayzview נמצאת במרחק 4 שעות ורבע משדה התעופה ובמרחק של חצי שעה משער phabeni לקרוגר והכניסה לדרך הפנורמה . המרחקים בין שערי קרוגר עצומים ופארק קרוגר עצמו בכלל עצום (19 485 km²). עומרי ואני הכנו את עצמנו למצב של עיכוב כלשהו בטיסה והחלטנו שאם יקרה מצב כזה הכי הרבה נחפש מלון בקרבת השדה ונצא על הבוקר ביום למחרת וככה עשינו, לצערי ולא לצערי.


אזור יוהנסבורג ידוע כאזור לא בטיחותי בלילה(ולא רק שם) והנסיעה בכבישים בדרום אפריקה ידועים ככבישים חשוכים לחלוטין ולכן לא רצינו להסתכן בנסיעה כזאת וכבר בשלב ההמתנה לטיסת ההמשך סגרתי לנו מלון במרחק 10 דקות מהשדה. יותר מאוחר בטיול פגשנו הרבה שטסו איתנו ועשו את הנסיעה ואמרו שהכל היה בסדר, אבל אתם יודעים איך זה...הכל היה בסדר כל עוד הם לא היו צריכים לעצור בצד הדרך מסיבה כלשהי, מה גם, שזאת נסיעה שלא כדאי לעשות אותה ברמת החושך שיש בכבישים. אין להם זיהום אור, מדובר בחושך מצרים!



לינה: את מקומות הלינה כדאי להזמין כמה שיותר זמן מראש. בחירה נכונה של האזורים בהם תעצרו ללינה יכולה לחסוך לכם זמן נסיעה על הכביש ועוד יותר חשוב זה יעזור לכם לישון במקום בטוח וגם במיקום טוב בסמוך למיקומים של פעילויות. אני בעד לא לחפש תמיד מקומות לינה דווקא במרכזי הערים, אפשר למצוא מקומות מפנקים במיוחד עם גינות עצומות ועם נופים יפים דווקא בפרברים ובעיירות הקטנות.


בטיולים עם ילדים אני אוהבת מקומות לינה גדולים יחסית כדי שיהיו להם מרחבים לריצה ומשחקים. במקרה של דרום אפריקה זה מלווה בחצרות ענקיות עם אזור להדליק אש לברביקיו או רק לצורך התחממות, איזה נוף לאגם נחמד והרבה ציפורים מצייצות. צירפתי קובץ עם כל מקומות הלינה שלנו והדירוג וההערות שיש לי לגביהם. יצאתי מרוצה מכל המקומות וככה גם כל השאר. בכל מקום שהגענו אליו היינו מוכנים להישאר כמה ימים וליהנות רק ממנו!



רכב: שכרנו שני רכבים שונים מ- Avis. אחד בשדה התעופה ביוהנסבורג שהחזרנו ביוהנסבורג והשני בשדה התעופה בפורט אליזבת' והחזרנו בקייפטאון. שני הרכבים היו אותו סוג רכב, רכב של 9 מקומות עם בגאז' מצויין לכל ה-6 מזוודות שלנו. עלות המכוניות יצאה 56,651 ראנד שהם 11,330 ש"ח. העלות כוללת ביטוחים מלאים ועוד כמה תוספות.



אני אפילו לא זוכרת מתי עלה הרעיון לטוס לדרום אפריקה, אני חושבת שזה היה בפוסט שמישהו פרסם באחת מקבוצות המטיילים על הטיול שלו בדרום אפריקה יחד עם תמונות מהממות שהכניסו את דרום אפריקה גבוה לרשימת המקומות שאני רוצה להגיע לטייל בהם.

הילדים שלי מאוד אוהבים חיות וצפייה בתוכניות חיות וטבע , במיוחד עם אבא שלי, אז כשהבנתי איך ומתי יוצאים חגי תשרי החלטתי שזה הזמן לטיול הזה וישר הצעתי להורים שלי ולחמותי להצטרף לטיול.


חלק מההכנות לטיול הוא הבנת כללי הזהירות שיש לנקוט.

כן, דרום אפריקה היא מדינה שצריך לשמור בה על כללי זהירות. אם תישארו על נתיבי המטיילים, תרגישו בטוחים לכל אורך הטיול. המקומיים נחמדים מאוד, אך מומלץ שלא לנהוג בחושך, בעיקר כי אין תאורה בדרכים בין עירוניות וגם בגלל רמת הפשיעה, בעיקר באזורי עוני.


מקומיים סיפרו לנו שכשהם נוהגים ביוהנסבורג בלילה הם לא עוצרים באדום ברמזור, אסור לעצור עם האוטו בלילה(ובמקומות מסויימים גם ביום). יש לבחור מקומות לינה מוכרים ומומלצים ולא להגיע לאזורים שאין למטיילים מה לעשות בהם, לצאת בערבים רק באזורים בטוחים בעיירות מוכרות ויש לנהוג עם דלתות נעולות ולא לעצור לאנשים לאורך הדרך.


בנוסף, כדאי לתת טיפ של כעשרה ראנד ל"שומרי החניות" כדי שיהיה מי שמשגיח על האוטו (מעצמו😜)

את הטיול בדרום אפריקה צריך לעשות עם רכב, זה כמעט בלתי אפשרי לטייל באמצעים אחרים, למעט אולי באזור קייפטאון בלבד. הנהיגה בדרום אפריקה היא בצד שמאל של הכביש, אבל מתרגלים לזה מהר יחסית, עומרי נהג בצורה מופתית... לא שהיה לי ספק לגבי הנהיגה שלו, אחרי נהיגה קרוב לחודשיים בניו זילנד.


כדאי לתכנן את רוב מסלולי הטיול כך שמרחקי הנסיעה לא יהיו גדולים מידי, צריך לזכור שמחשיך מוקדם ובלילה לא רצוי לנהוג, אז יש לקחת את זה גם בחשבון בתכנון הנסיעות. אנחנו תמיד התחלנו את היום מוקדם מסיבה זאת. תמיד השתדלנו לסיים נסיעה כבר ביעד הבא כדי לא לבזבז זמן בלינה בתחנת מעבר ולמצות כל רגע בטיול, אך היה לנו כלל ברור- לא נוהגים בחושך ואם צריך, אז לוקחים לילה נוסף במלון ונוסעים ליעד הבא רק בבוקר.


מסגרת הטיול: הדבר הראשון היה להבין את מבנה הטיול - מה עושים, על מה מוותרים מבחינת זמן ומרחק כדי לסגור את טיסת הפנים ואת טיסת החזור. בסופו של דבר הוחלט על טיסה הלוך תל- אביב - יוהנסבורג וטיסת חזור מקייפטאון. בהנחה ואתם טסים לפרק זמן של שבועיים ויותר, מומלץ לא לנחות ולהמריא חזרה מאותו מקום. יש לנחות ביוהנסבורג ולטוס חזרה לארץ מקייפטאון או מפורט אליזבת'. את המעברים מיוהנסבורג לקייפטאון / פורט אליזבת' מומלץ לעשות בטיסה פנימית משום שמדובר במרחקי נסיעה גדולים מאוד ומחירי הטיסות פנימיות לא יעלו הרבה יותר מהדלק של הנסיעה( טיסת הפנים עלתה לנו כ- 300 שקל לאדם).


מבחינת חלוקת הזמן, מומלץ להקדיש מינימום ארבעה ימים מהזמן להגעה לאזור קרוגר מיוהנסבורג, ביקור בקרוגר וטיול באזור דרך הפנורמה וכשבוע ויותר לדרך הגנים ואזור קייפטאון. יש שם המון אטרקציות ומסלולי טיול שכדאי לעשות.




אוכל: בשונה ממה שאנחנו רגילים בשאר הטיולים - לאכול יותר בבישול עצמי בחדרים או בפיקניקים, פה יש ההעדפה ברורה לאכול בחוץ. המחירים כל כך זולים והאוכל כל כך טעים שממש אין סיבה לטרוח ולהכין. כל הארוחות שלנו, שהיו עבור חמישה מבוגרים ושני ילדים והכילו משקאות שונים, סלטים, מנות בשר ולפעמים גם קינוחים יצאו הסתכמו בין 1,000 ל-1,700 ראנד כולל טיפ 10 אחוזים. בשקלים מדובר ב-200 עד 350 שקל לכולם! בקייפטאון הגענו גם ל-250 לאדם.

באזור קרוגר ודרך הפנורמה קשה היה לנו למצוא סופרים באזורים מסויימים וגם תמיד היינו במרדף אחרי הזמן אז אם לא היה לנו על הדרך זה התפספס.


היו אזורים שמרבית המסעדות סגרו באזור 19:00, 20:00 אז בהתחלה מצאנו את עצמנו בנסיעות בלי נשנושים, אבל באזור דרך הגנים זה כבר נהיה קל יותר והצטיידנו היטב.


סים: אני הגעתי עם Global Sim מהארץ שניתן לטעינה, לעומרי יש חבילה מהעבודה ולהורים קנינו סים בשדה, בחנות שנמצאת ממש שניה אחרי מקום לקיחת המזוודות, מצד ימין. עלות הסים 185 ראנד שהם 37 שקלים ל-2 GB לגלישה בלבד. חשוב שיהיה טלפון אחד לפחות עם אפשרות להוצאת שיחות מקומיות, זה עזר מאוד בטיול לוודא דברים, להזמין מקומות בנוחות במסעדות ועל כל צרה שלא תהיה.


אזור שדה התעופה יוהנסבורג:

השדה ממש נח מבחינת מרחקים. אזור המזוודות ממש באותו מפלס, ביציאה מביקורת הדרכונים.


מלון : וואו, הפתעת הטיול! סגרתי את המלון במחשבה שיש לנו לילה במלון בטוח, נעים וקרוב ולא יותר מזה.

גיליתי אחלה מלון עם צוות ממש נחמד, חדרים מרווחים ומתחם שלם שמתחבר אליו שהוא ממש קפיצה לווגאס.

היו שם מוטיבים של מלון הונישן והסיזרס. מתחם אוכל נחמד, עם מסעדות, כשביניהן אחת בשם braza שהיה בה אוכל מעולה!!!, אזור משחקים סטייל בבילון, רק ששם שמים במכונה 100 ראנד( 20 שקל) ומקבלים מלא אסימונים למשחק והמשחקים ממש נחמדים. בסופו של דבר הוצאנו שם 200 ראנד וזה היה שווה כל שקל. כולנו נהנינו - המבוגרים והילדים. במתחם יש גם קזינו שלא יצא לנו לשחק בו, קולנוע ותיאטרון. הביקור שם הפך את הנחיתה הקשה לנחיתה מאוד רכה. בוקר למחרת יצאנו כבר באזור 6 וחצי בבוקר כדי לעשות את הנסיעה לא בלחץ ולהספיק לראות את המלון באור יום כי כבר ב-13:30 באותו יום באו לאסוף אותנו לסיור בקרוגר.


פארק קרוגר: את הנסיעה בקרוגר אפשר לעשות עצמאית וגם באמצעות חברות שונות. אנחנו החלטנו מראש לסגור עם חברת ספארי כדי ליהנות מהחוויה עד הסוף, מישהו שמתמצא במקום, רכב פתוח מבחינת החלונות וגבוה שמאפשר ראות טובה מעבר לרכבים אחרים. סגרנו עם חברת Siyabona Africa.


לקחנו שני סיורים- אחד סיור חצי יום, איסוף באחת וחצי בצהריים והחזרה באזור שש וסיור שני סיור יום שלם, איסוף בחמש וחצי בבוקר והחזרה בשלוש וחצי. המדריך שאסף אותנו היה בבסך הכל בסדר, מתחשב, סובלני , חברותי ושומר חוק. לפעמים הרגשנו שמתחשב באחרים ולא בצורך שלנו, אבל בסופו של דבר הבנו שהוא פשוט אדם מאוד ערכי כשאחרים היו פחות ואחרי ניעור קטן, הוא בא יותר לקראתנו ואנחנו יותר לקראתו.


הסיור היה מדהים, ראינו מלא חיות - אריות, נמר, ג'ירפות, קרנפים, באפלו, פילים, צבוע , זברות,

קודו, גנו, חזיר בר, היפופותמים קופים ואימפלות.


בבוקר ואחר הצהריים אפשר לראות את החיות יותר בפעולה, בצהריים אפשר לראות אותן יותר במנוחה. הפארק עצמו נפתח בשש בבוקר ונסגר בשש בערב כך שלמי שלא ישן בשמורה אין אפשרות לראות חיות בסיורי לילה, אך גם לראות אריה במנוחה זה מדהים.


בסיור הקצר עשינו הפסקה קצרה של כחצי שעה ובסיור הארוך עשינו שתי הפסקות - אחת בבוקר ואחת בצהריים. מי שמגיע לצלם בקרוגר רק עם טלפון, לא יישאר עם מזכרת יפה מהחיות, אלא אם החיה קרובה אליו ממש. חובה מצלמה שמאפשרת זום ויכולת באמת לחקור את החיות מקרוב. גם משקפת זאת תוספת טובה שתוסיף לחוויה.





אנחנו נכנסנו ויצאנו לשמורה משער Phabeni ביום הארוך הרחקנו גם לאזור שערים אחרים. חשוב לציין שקרוגר זה מקום ענק בגודל ישראל כולה והמרחקים בין השערים יכולים להיות נסיעה מאוד ארוכה ולכן גם היכולת לראות חיות במקום כה גדול שהוא מקום המחיה הטבעי שלהם הוא עניין של סבלנות ומזל. לא ניתן לצפות איפה כל אחת מהחיות יהיו בכל רגע ומכאן בא המושג שלהם "Game drive" שהוא משחק נהיגה שאתם מחפשים חיות תוך כדי הנסיעה ומדמיינים שכל גזע שרוף בצורה כלשהי או כל סלע בתצורה שונה הם בעצם חיה.




דרך הפנורמה:

בגלל עיכוב הטיסה יצא לנו להשקיע בדרך הפנורמה 8 שעות ( יום טיול שלנו מתחיל מוקדם באזור 7 בבוקר ומסתיים בשש, עם השקיעה). התכנון היה להשקיע עוד חצי יום שלנו בדרך הפנורמה, אבל הפסדנו חצי יום בHayzview. אם היה לנו את חצי היום היינו עושים את דרך הפנורמה בצורה מושלמת כי יכולנו להתעכב יותר בכל מקום.

חשוב לציין לגבי דרך הפנורמה:

  • בכל מקום צריך לשלם מכמה עשרות ראנדים ויותר דמי כניסה.

  • בכל אתר יש מקומיים שמוכרים מזכרות. מחירים מאוד זולים בהשוואה למחירים בחלק של דרך הגנים, מומלץ לעשות סיבוב .

  • כשתיכננתי את הטיול אז קראתי בבלוגים אחרים שהכבישים בדרך הפנורמה ובייחוד בחלון האלוהים מלאים בבורות, להפתעתנו, הכבישים היו אחל וללא בורות. ניתן לראות הרבה תיקונים באזורים מסויימים. כנראה שבקורונה פינתה להם זמן לטפל בכבישים כי יש עוד המון עבודות בכבישים בכל האזור.

המקומות שעצרנו בהם היו :


מעלית גרסקופ (Graskop Gorge Lift Co) - המעלית השקופה מורידה למסלול מעגלי קליל על שביל עץ בתוך יער גשם לא ארוך, אך מאוד יפה, עם שורשי עצים וענפים בתצורות מאוד יפות. המסלול מביא בסוף למפל נחמד. במקום יש בית קפה ומסעדה זולים (כאילו משהו פה יקר) וגם אפשרות לעשות בנג'י ואומגה. הנוף למטה מאזור הירידה במעלית מאוד יפה והמעלית מרשימה מאוד כשמביטים בה מלמטה. יש שם גם גשר תלוי נחמד שמלבד ללכת עליו, להתרשם מהנוף ולחזור אין לו פונקציה למי שלא עושה אומגה, בנג'י או ישן בלודג' בקצה השני שלו. עלות כניסה בלבד 50 ראנד למבוגר ו-25 ראנד לילד. עלות עם מעלית- 225 ראנד למבוגר ו-145 ראנד לילד.



חלון האלוהים (God's Window) - נקודת תצפית בגובה של כ- 1800 הצופה על נוף של הרים ובקעות. בתצפית הראשונה לא כל כך התרשמתי והחלטנו להתפצל ושחלקנו יעלה למעלה לתצפית טובה יותר. עומרי, אבא שלי ואני עלינו את העליה החדה למעלה וקיבלנו מסלול קצר ביערון גשם ונוף נחמד ולא יותר בזמן שהסבתות נשארו עם עמית ואיתי ומצאו נקודות תצפית אחרות למטה, יפות יותר. עלות 40 ראנד למבוגר ו-30 ראנד לילד.


ששת בורות המזל של בורק (potholes luck s'bourke) - הבורות הם בעצם

חלחול מים בסלעים שיצרו בורות טבעיים בתוך הסלע. ליד מפלי מים לא גבוהים אך מרשימים.

מדובר בחלק מקניון הבלייד בעל תצורות סלעים מיוחדות מאוד במרקם ובצבע. ללא ספק, יחד עם מעלית גרסקופ, המקומות הכי יפים בדרך הפנורמה. הייתי מוכנה לבלות שם עוד זמן בטבילת הרגליים ושיטוט בין הסלעים. שווה להגיע ולא כשלחוצים בזמן. עלות 130 ראנד למבוגר ו-70 ראנד לילד.


מפלי ברלין (Berlin Falls) - גם התצפית על מפלים אלה נמצאים מרחק הליכה של מטרים ספורים מהחניה. וגם עליהם קראתי חוות דעת שתיארה אותם רק חמודים ובעיני, הם יותר מזה. כמובן שעצרנו לקנות כמה דברים קטנים על הדרך. עלות 16 ראנד לאדם.


מפלי ליסבון (Lisbon Falls) - נקודת תצפית על מפלים שנמצאים מרחק הליכה של מטרים ספורים מהחניה. קראתי חוות דעת שתיארה אותם רק חמודים, בעיני המפלים מרשימים. עלות 16 ראנד לאדם .

גם פה עצרנו לקנות דברים. בכל מקום הדברים חוזרים על עצמם, אבל גם קצת שונה ואחר. בקיצור שווה לעצור בשני המפלים



שלושת הרונדבלים (Point view The three Rondavels) - מדובר ב - 3 גבעות מרשימות שמתנשאות לגובה רב ודומות לבקתות קש. תצפית נחמדה מאוד, אך, בניגוד להתלהבות שהייתה לאחרים מהמקום, אני לא נפלתי מהרגליים. יפה מאוד, אך לא התצפית היפה ביותר. עלות 70 ראנד למבוגר ו-40 ראנד לילד.



המקומות שלא עצרנו בהם:

מפלי מק מק (Mac Mac Falls) - מדובר במסלול קצר שמוביל למפלים ויש אפשרות לעשות גם מסלול של מספר שעות באיזור.

קניון נהר בלייד( Canyon river blyde) – קניון עם מפל מים. קניון זה הוא

שלישי בגודלו בעולם ומהווה מקור משיכה לתיירות כלל עולמית.

מערת נטיפים (Caves Echo) - סיור מודרך עם מדריך

מגלשות הרים Long TomToboggan - האתר עצמו נמצא בנקודת נוף יפהפייה שמשקיפה על העמק מסביב.

מעבר לונג טום- בדרך חזרה ליוהנסבורג עוברת לאורך "דרך הפנורמה", הנחשבת לאחת הדרכים

המרהיבות בעולם.

סלע פינקל (Rock Pinnacle) - סלע גדול שעומד באמצע קניון.

(Wonder View) חלון הפלא

בהלוך מיוהנסבורג ל - Hayzview התכנון היה לעשות את הנסיעה במכה אחת, לנצל את יום ההגעה מוקדם בבוקר כדי לקבל את הבוקר שלמחרת פנוי (מה שלא קרה בגלל העיכוב בטיסה), בחזרה התכנון היה לפצל את הנסיעה לשניים. התכנון היה לצאת מדרך הפנורמה לנסיעה של כשעתיים פלוס יום לפני הטיסה ולישון איפשהו בדרך ליוהנסבורג וככה נספיק ליום כמעט מלא בדרך הפנורמה ובבוקר לא נצטרך לצאת בשעה לא סבירה לשדה התעופה. כשקראתי ובדקתי מקומות טובים באמצע עלו שמות של שתי עיירות: Middelburg ו- Dullstroom. בחיפוש אחר מקום לינה טוב בחרתי ב-Dullstroom.

ישנו במקום מקסים שנקרא Misty cottage. לא פגשנו את הבעלים, המפתחות חיכו לנו במסעדה סמוכה שבה גם אכלנו ארוחת ערב בטייקאווי. מקום הלינה היה במרחק הליכה מהמסעדה ומעוד מסעדות ומקומות לינה וגם קרוב לכביש הראשי, אך הגישה אליו היה בשביל צדדי חשוך ולא סימפטי למי שהולך לבד. מקום הלינה עצמו היה שני קוטג'ים של מפלס אחד עם חצרות דשא ענקיות. כל קוטג' היה עם שני חדרי שינה ומקלחת ושירותים אישיים וסלון ומטבח מאובזרים לגמרי. המקום גם מאובטח עם אזעקה, שער חשמלי וסורגים. מאוד ממליצה על לינה שם למי שמחפש לישון ב-Dullstroom.


אזור פורט אליזבת':

נחתנו בפורט אליזבת' בשעה 15:00, המזוודות הגיעו לנו מהר, גם לקיחת הרכב השכור לחלק השני הייתה קלה ויצאנו לכיוון מקום הלינה שלנו בAddo ב-Bydand B&B.

הנסיעה שלקחה כ- 50 דקות הייתה חלקה ונוחה והביאה אותנו לחדרי אירוח מקסימים לצד אגם וחצר מקסימה עם בריכה סמוך לבית המארחים וקבלת הפנים הייתה מצויינת. פרקנו את המזוודות ויצאנו ישר לארוחת ערב במסעדת Africanos שקראתי עליה המלצה חמה.

ממוקמת במלון חמישה כוכבים בשם Africanos County Estate. השירות והאוכל במסעדה היו מעולים. אכלנו מנות בשר מעולות וקינוחים טעימים מאוד ויצאנו שבעים ומאוד מרוצים ב-1,700 ראנד כולל הטיפ לשבעה אנשים.

בערב ישבנו לנו עם עששיות וכוס תה בחצר הקדמית של החדרים והתפלאנו שלא הייתה לנו שום הפסקת חשמל. יומיים אחרי הבנתי שבסופ"ש אין הפסקות חשמל ושבאזור דרך הגנים הפסקות החשמל היו מוקדמות יותר, כשעדיין יש אור יום.

קמנו למחרת לארוחת בוקר שהוקדמה במיוחד עבורנו לשש וחצי, העמסנו מזוודות ויצאנו לפארק הפילים.


Addo elephant park:

הפארק ממוקם כ-15 דקות ממקום הלינה. הכניסה אליו עולה 360 ראנד למבוגר ( אין הנחות לפנסיונרים) ו-180 ראנד לילד והוא נפתח כבר ב-7 בבוקר. יש אפשרות לקחת שם רכב עם נהג מדריך בעלות לא גבוהה, אך זה בשעות קבועות שקצת התפספסו לנו ורצינו לצאת כמה שיותר מהר אז לקחנו מדריך שמתלווה אלינו לאוטו בעלות של 380 לשעתיים סיור. בסופו של דבר לקחנו אותו לארבע שעות כדי לכסות את הפארק כולו, גם אזורים שניתן לראות אריות, זברות וקרנפים.

לצערנו, אריות, נמרים וקרנפים לא פגשנו אבל ראינו המון פילים, זברות, באפלו, יען, קודו וחזירי בר. נהנינו מאוד מהסיור גם מהמפגש עם כמויות של פילים שהיו מרשימות מאוד! איפה ייצא לנו לפגוש מעל 100 פילים שותים ממקור מים, משפחת פילים חוצה את הכביש או הולכת לה מולנו ? נהנינו גם מהידע שקיבלנו לאורך הדרך מהמדריך. שאלנו לא מעט שאלות וקיבלנו תשובות מנומקות ומעניינות ממש.

גילינו על מאבקי הכוחות שיש בין החיות השונות ועוד הרבה עובדות מעניינות, בעיקר על חמש הגדולות.

למתלבטים אם להגיע לפארק הפילים ב- Addo, במיוחד אחרי שהיו בקרוגר, אגיד שזה תלוי בזמן שיש לכם. אם אתם גם ככה ישנים באזור פורט אליזבת' ויכולים להקדיש למקום כארבע שעות זה שווה ממש. אנחנו שמחנו מאוד שהגענו לשם ועוד יותר על ליווי המדריך.