top of page
תמונת הסופר/תIfat Stern

מונטנגרו



 הרכב: זוג +2 ילדים


מועד: אוגוסט 2024


משך הטיול: 25 יום


טיסה: לאור המצב הבטחוני מאז השבעה באוקטובר הזמנתי טיסות בארקיע ב- 8,904 שקלים לארבעה כרטיסים כולל תוספת 2 מזוודות של 20 קילו. משך הטיסה כ-2:30.


מאז שסגרתי את הטיסות שעות הטיסה הספיקו להשתנות וגם הטרמינלים( פעמיים) כך שהגעתי לטיסה עם ציפיות ברצפה, עם המון חששות מביטולים ודחיות בעקבות חוות הדעת השונות ברשת על ארקיע ועוד יותר בעקבות החיסולים שהיו באיראן ובלבנון לקראת מועד הטיסה בהלוך ושלא נדבר על החזור ב-25 באוגוסט כשסגרו את השמיים באותו בוקר, אבל ברגעי האמת הטיסה יצאה וחזרה די בדיוק מבחינת הזמנים והייתה נוחה ונעימה מבחינת צוות האוויר, שממש הופתעתי לטובה.


רכב: שכרנו את הרכב מישראלי מקומי בשם קוסטה ב-90 אירו ליום ליונדאי טוסון כולל ביטוח מקיף ובוסטרים לילדים. קודם כל הגעתי אליו מהמלצה ישירה ממישהו שטייל ונעזרתי בו לתכנון הטיול, כך שכבר הייתה לקוסטה עדיפות, אחרי זה גם קראתי הרבה חוות דעת של ישראלים שלקחו רכבים מהחברות הגדולות והמוכרות ותקעו להם ביטוח מאוד יקר בנוסף וגם בהשוואה שעומרי עשה לחברות אחרות לא יצא יקר בהרבה, נראה היה שווה ונכון לקחת מקוסטה. ניתן לשלם במזומן ובאשראי, בלי מקדמה או תפיסת מסגרת ביטחון באשראי. כשמגיעים לשדה יש אדם שממתין לך עם שלט, מלווה אותך לרכב שחונה בחוץ ותוך 10 דקות אתה כבר יוצא לדרך. בדיעבד, זה מרגיש לי ששילמנו מחיר יקר מדי לרכב ומאז שחזרנו עלו בי עוד יותר ספקות לגבי אותם פוסטים שמלכלכים על החברות הגדולות ומהללות את הספקים הקטנים המקומיים. בשורה התחתונה, תעשו את הבדיקה שלכם לגבי מחירי השכרת הרכב ואל תמהרו ללכת אחרי המלצות ברשת.


לינה: מי שמחפש לטייל במונטנגרו בצורה מקיפה- בצפון, בדרום, ממזרח וממערב לא יכול להישאר לטיול כוכב באזור אחד. אומנם מונטנגרו מדינה קטנה ולא מדברים על מרחקים גדולים, אבל אין שום סיבה להאריך ולהכביד בנסיעות יומיומיות ממקום לינה אחד, להתיש את הנהג ולקבל רק טעימות מהאזורים השונים, במיוחד כשחלק מהכבישים מפותלים ומצריכים בהתאם נהיגה איטית. אפרט על כל מלון שהיינו בו ומלונות שאני ממליצה בנוסף בהתאם לאזור שבו ביקרנו.



מונטנגרו לא הייתה ברשימת היעדים שלי בכלל, עומרי הציע שנגוון במקומות הטיול והציע אותה. אז התחלתי לקרוא ומצאתי אותה מאוד יפה עם טבע כמו שאנחנו אוהבים.


אני תמיד מחפשת לברוח מהארץ למרבית חודש אוגוסט ובעיקר לטיולים שמשלבים כמה מדינות שניתן לעבור ביניהן ברכב. לכן, במחשבה שנטייל במונטנגרו עם שילוב של מדינות כמו אלבניה/ סרביה ו/ או קרואטיה סגרתי את מסגרת הטיול ל-25 ימים, כאשר למונטנגרו שבועיים - שבועיים וחצי מספיקים, בכל זאת מדובר במדינה קטנה מארץ ישראל, מדינה בערך בגודל הנגב.


כשהתחלתי לבנות את הטיול לפי לינה ואטרקציות מצאתי שסרביה לא תיתן לי משהו שמונטנגרו לא תיתן, אולי אפילו פחות...שלאלבניה פחות מתאים לי להגיע בימים שכאלה כי מדובר במדינה מוסלמית וקרואטיה דורשת נסיעות ארוכות לחופים מדהימים ושתי שמורות טבע יפות - קרקא ופלטיביציה( שכבר ביקרנו בה בטיול משולב עם סלובניה).



מפה לשם, נשארתי עם 25 ימים במונטנגרו בטיול סופר נינוח וזורם שלפעמים הרגיש לי כמו בזבוז ימי חופש טובים על יעד שאפשר לראות בפחות זמן, אבל בסופו של דבר החלטנו לראות בזה חופשה פחות עמוסה שהתאימה עוד יותר כשגילינו אחרי כמה חודשים שאני גם בהריון.







מידע כללי על המדינה:

מונטנגרו היא רפובליקה יוגוסלבית לשעבר, השוכנת לחופו של הים האדריאטי וגובלת בקרואטיה, אלבניה, בוסניה-הרצגובינה וסרביה.

מונטנגרו היא מדינה קטנה, שדומה בגודלה לגודל הנגב (כ - 13,000 קמ"ר) שחיים בה כ - 600,00 תושבים. מחצית מהאוכלוסיה חיה בעיר הבירה פודגוריצה והשאר מפוזרים בערים ועיירות במדינה ובאזורים הכפריים.

מונטנגרו נוסדה בשנת 2006, עם היסטוריה של אלפי שנים. לפני שהפכה מונטנגרו למדינה עצמאית היא היתה חלק מיוגוסלביה, איחוד מדינות שנוצר אחרי מלחמת העולם הראשונה והתפרק למדינות נפרדות כמה עשורים אחר כך עם הקמתה של מדינת מונטנגרו המודרנית לפני פחות משלושה עשורים.

מאז הקמתה המדינה הצעירה מתפתחת ומתקדמת לכיוון אירופה המערבית, אך כרגע אזורים מסויימים במונטנגרו מרגישים כמו ישראל של שנות ה-90 ואף קודם.


את שמה קיבלה מונטנגרו מהאיטלקים ששלטו בחלקה במשך 350 שנים. הם ראו את היער השחור שעל הר לובצ'ן ועצי האורן השחורים הרבים וקראו למדינה - מדינת ההר השחור (מונטה - הר, נגרו - שחור).



במונטנגרו כותבים בכתב לטיני עם עיצורים נוספים:


Ž- מבטאים ז', כמו ז'רגון.


C – מבטאים צ, כמו צרפת.


Č – מבטאים צ', כמו צ'ילי.


J – מבטאים כמו י. לדוגמה המילה אגם יזרו


H – מבטאים כמו ח/כ (ברוב מהמקרים)


Ŝ - מבטאים כמו ש




מונטנגרו מתחלקת לשלושה אזורים, כל אחד מהם שונה באופן משמעותי מהאחר.


אזור צפון מונטנגרו : אזור של שני הפארקים הלאומיים - פארק דורמיטור ופארק ביוגרדסקה גורה כאשר הערים המרכזיות ללון בהן הן קולאשין וז'בליאק (וגם פלוז'ין למי שרוצה לבקר באגם פיבה). מאופיין בהרים גבוהים וטבע פראי. בתקופת האביב (בחודשים מאי - יוני), לפני החום הגדול של הקיץ הכל יהיה ירוק ויפה יותר ויהיו אפילו מקומות גבוהים שיהיו צבועים בשלג לבן.


אזור מזרח מונטנגרו : אזור פודגריצה עיר הבירה, האזור בו חיה מרבית האוכלוסיה של מונטנגרו.


אזור מערב מונטנגרו: אזור בו נמצאים הכפר נייגושי והפארק הלאומי לובצ'ן.


אזור דרום מערב מונטנגרו : רצועת חוף שנמצאת בחיבור של מונטנגרו עם הים האדריאטי שזכה לכינוי -הריביירה של מונטנגרו, אזור קוטור ובודווה, שם נמצאים חופי הים של מונטנגרו.


אזור דרום מזרח מונטנגרו: אזור הפארק הלאומי אגם סקאדר, אגם מקסים שהוא בית גידול למאות זנים של בעלי חיים וצמחיה שם ניתן ללון בעיירה וירפאזר ומי שייקח יותר צפון מזרחית יכול להגיע גם לאגם פלאב, הגבול עם אלבניה.

 





הפארקים הלאומיים של מונטנגרו

·       דורמיטור (Durmitor )- השמורה נמצאת בצפון מונטנגרו, בה נמצא האגם השחור.

·       ביוגרדסקה גורה (Biogradska Gora )- השמורה נמצאת בין מרכז מונטנגרו לצפון, בה נמצא אגם ביוגרד.

·       לובצן (Lovcen) - נמצאת במערב מונטנגרו, באזור מפרץ קוטור

·       אגם סקדאר (Skadar Lake) - נמצאת בדרום מונטנגרו, בקרבת הגבול עם אלבניה

·       פרוקלטיה (Prokletije) - נמצאת בדרום מזרח מונטנגרו, זהו הפארק הכי פחות מוכר ומתוייר.



כמה פרטים כלליים שכדאי לדעת :


1. אין שגירות ישראלית במונטנגרו, על כל דבר, צריך לפנות לשגרירות בבלגרד, סרביה. לדאוג להביא תצלומי דרכונים ולשמור על הדרכונים היטב.


2. אומנם מונטנגרו לא כתובה ברישיון הבינלאומי(יוגוסלביה כן רשומה) ותקראו המון תגובות סותרות על אם צריך או לא צריך רישיון בינלאומי במונטנגרו ותצאו רק יותר מבולבלים, ההצעה שלי - ללכת על הבטוח ןבעלות הנמוכה של הוצאת רישיון בינלאומי כדאי תמיד שיהיה גם את זה בנוסף לפלסטיק לכל מקרה.


3. שדות התעופה קטנים. שדה התעופה בטיבאת קטן מאוד ובחלק הראשוני שלו גם אין ממש מספיק מקומות לשבת. אין בתוך השדה מקום לאכול מלבד מכונות שתיה קרה, שתיה חמה וחטיפים שיותר עובדות על אנשים מעובדות, אל תבנו עליהן ותביאו איתכם בקבוקי שתיה של חצי ליטר(לא ניתן להעביר בקבוקים גדולים מזה) ונשנושים ובטח שאל תבנו על קניות בדיוטי פרי. יש תחנת דלק בפניה שמאלהבשם hifa ממש מחוץ לשדה למי שרוצה לצאת לדרך עם טנק מלא ועוד.


4. בצפון לא מקבלים במרבית מקומות הלינה אשראי, עולה לא מעט עמלה למשוך מהכספומטים, אז עדיף לבוא עם מספיק מזומן.( המטבע הוא רק אירו).


5. במסעדות הם נוהגים לתת את הקבלה ישר אחרי שהגיעה ההזמנה, אפילו לפני שהגיע האוכל...אז הרבה פעמים תקבלו כמה קבלות שמתחברות לאחת או אחרי כמה קבלות, אחת שמתעדכנת בסוף( שתיה+ האוכל השונה+ קינוחים). השירות שלהם איטי מאוד בהשוואה למה שאנחנו רגילים, לא להגיע רעבים מדי 😜. האוכל בסדר, יש מקומות שהאוכל טוב מאוד ויש מקומות שהאוכל בסדר, בכל מקרה לא מדובר במטבח מונטנגרי, אלא יותר איטלקי/אמריקאי. טיפ כמו בארץ באזור ה-10 אחוזים.


6. הכבישים ברובם במצב טוב, כלומר ללא בורות ואפילו חדשים, אך מאוד מפותלים וצרים לשני רכבים ומאלצים נהגים לעצור בצד ולפנות לרכב שבא ממול. המהירות בהתאם לדרך ולמרות המרחקים הלא גדולים ממקום למקום הנסיעה איטית יחסית.


7. אין מצלמות בכבישים, אך אפשר לפגוש הרבה משטרה בצידי הדרך, בעיקר בדרום ובאזור פודגוריצה, עם לייזרים.


8. גם בקיץ יכול לרדת גשם, קרה לנו שהיינו צריכים לעצור בצד כי הגשם והברד היו כל כך חזקים שלא ראינו את הכביש. בצפון גם כשחם, עדיין נעים מהחום שבארץ( אין לחות והטמפ' יותר נמוכה), בדרום חם ולח.


טיול כוכב מאזור הפארק הלאומי של אגם סקאדר (Lake Skadar)

אגם סקאדר (skadaro jezero): האגם הגדול ביותר בחצי האי הבלקני . אגם ממוקם בעיירה וירפאזאר (virpazar) שם ניתן לקנות כרטיסים לשיט רב משתתפים או לשיט פרטי/ שייט של שעה, שעתיים ושלוש שעות. השייט ייקח אתכם לראות הרבה ציפורים ואולי אפילו ייזדמן לכם למצוא פרח לוטוס בין שושנות המים הרבות שיש באגם. האגם מתחלק בין מונטנגרו, בשטחה נמצאים שני שליש ממנו ואלבניה, בשטחה נמצא שליש מהאגם. שטח האגם משתנה בין הקיץ לחורף, מפלס המים של האגם משתנה לאורך חודשי השנה ובהתאם לכך גודלו, בין 370 ל- 530 קמ"ר, בחורף האגם מגיע לגובה של 9.8 מ' מעל פני הים ובקיץ גובהו צונח ל - 4.7 מ' מעל פני הים (אפשר לראות את הסימונים של גובה המים בחורף לעומת גובה המים בקיץ על העמודים השונים בנהר). באגם קיים מגוון ביולוגי של בעלי כנף ועופות מים, ביניהם קורמורן

שחפים, חסידות, נשרים, אנפות וציפורי טרף שונות.


האגם מוקף הרים ובקרבתו מגוון מנזרים, כרמים ויקבים המייצרים יין מקומי משובח ומומלץ לעצור, לבקר ולטעום למי שאוהב יין( אנחנו ויתרנו).


כשתגיעו לעיירה תקבלו הצפה של הצעות לסוגי השייט השונים, אני עשיתי את הבירורים שלי עוד מהארץ וסגרתי עם בחורה שהמליצו עליה בפורומים שונים שייט ב-40 אירו לשעה ועשר דקות לעשר בבוקר, שעה שנחשבת לטובה מבחינת מגוון הציפורים שראינו במים.


התמזל מזלנו לשוט עם בחור מקסים בשם דארקו שכל כך נהנו לשוט איתו, שכשבחרנו לעשות שייט נוסף יומיים אחרי, הפעם בשעות השקיעה, ביקשנו לשוט איתו שוב וגם לקחנו ממנו את מספר הטלפון שלו כדי להמליץ עליו ישירות לישראלים הבאים שיגיעו וזה תפס ממש, כל מי שלקח איתו מאז שהתחלנו להמליץ עליו אמר רק דברים טובים והמשיך להמליץ עליו. אפשר גם לבדוק איתו שיייט למטרת דייג. מספר הטלפון שלו להתכתבות באנגלית (מצויינת) או שיחת וואטסאפ דארקו 38269898299+


הסירה שלו ענקית, הוא דובר אנגלית טובה, היה חייכן, נעים ומקסים עם הילדים, הציע לנו לשים מוזיקה, אפשר לילדים להשיט את הסירה ובכלל נראה אוהד ישראלים. עיסוקו העיקרי הוא דייג, להשיט סירות זאת עבודת הקיץ שלו. ההמלצה לי לעשות שייט בשעות הערב כי האווירה הייתה מושלמת והצבעים...ידברו בעד עצמם. מי שיכול גם וגם, בבוקר כמובן מתאפשר לרדת למים ולראות מגוון ציפורים.






 

טיולים רגליים וטיולי אופניים באגם סקאדר: יש לעשות משניהם, אך אנחנו ויתרנו, העדפנו במזג האוויר הזה ליהנות מהשייט ודברים אחרים ולשמור על הטיולים הרגליים ואופניים לאזורים אחרים, בצפון.




נקודת תצפית Pavlova Strana Viewpoint : נקודת תצפית שאסור לפספס על אגם סקאדאר. במקום התצפית יש מסעדה נחמדה מאוד עם אוכל טעים מאוד במחירים טובים ( אנחנו אכלנו פיצה, סלט יווני ושניצלוני עוף). כדאי להגיע לתצפית מכיוון פודגוריצה ולא מכיוון וירפאזאר, כביש יותר סימפטי( מהמלצות של מקומיים וישראלים שפגשנו בדרך והסכימו עם מה שנאמר לנו על הדרך).




מערת ליפה (LIPA Cave): ניתן להגיע אליה מבודווה, מפודגוריצה וכמו שאנחנו הענו, גמסקאדאר. המערה לא גדולה, יפה ושווה גם לילדים. יש 5 סיורים מאורגנים במערה החל מ-10 עד 16:00 בהפרשים של שעה וחצי (ישנה רכבת שמסיעה את האנשים אל המערה. אין אפשרות לסייר לבד) . כדאי לבדוק באתר מתי שעות הביקור . בעונת התיירות יש יותר סיורים. ההדרכה באנגלית. כניסה בסביבות 10 יורו לאדם וזמן הביקור כשעה (עם הנסיעה למערה וממנה) . במערה קריר וכדאי להצטייד בבגד חם. בחנייה קונים כרטיסי כניסה ומשם גם יוצאת הרכבת למערה. שם אסור לצלם וידאו או סטילס עם פלאש.

 




 המנזר המפואר( Manastir Ostrog) : מנזר השוכן בגובה של 900 מטרים מעל פני הים, בעמק נהר זטה במרכז מונטנגרו ומהווה הישג אדריכלי בגלל היותו חצוב על צלע הר ומשקיף לנוף. המנזר מהווה מקום חשוב לדת הנוצרית וישנם המאמינים כי למקום סגולות מרפא. אנחנו ויתרנו על הגעה לשם מחוסר עניין בנהיגה המיוחדת רק עבור זה, אבל המבנה נראה באמת מאוד מרשים.

 

 מפלי הניאגרה במונטנגרו (Vodopad Nijagara): העונה הטובה ביותר לבקר במפלי הניאגרה היא באביב מיד לאחר הפשרת השלגים אז הזרימה הכי חזקה ומרשימה, החודשים האידיאליים הם מרץ או אפריל.

בעונת הקיץ, התקופה בה אנחנו הגענו, המפלים כבר מתייבשים ואין סיבה להגיע אליהם. בכל מקרה לא נראה לי שצריך להגיע עם ציפיות שאתם מגיעים למפלי הניאגרה של קנדה :). במקום יש גם מסעדה עם אותו שם. ( אנשים שטיילו בספטמבר - אוקטובר שוב נהנו מזרימה יפה אז כנראה שמספיר שיש מספיק גשמים).



   קניון  נהר המורצ’ה (Morača) :נהר המורצ’ה הוא נהר שחוצה את מונטנגרו ואורכו כ- 113 ק”מ. (צפונית למונטנגרו הוא מתחבר אל נהר הזאטה ומשם לאגם סקאדר). רוחב הנהר הינו עד 100 מטרים והוא איננו מתאים לרפטינג ושייט. את הנהר מלווה כביש צר ולא בטוח אשר חצוב בסלע ואף עובר במספר מנהרות. ניתן לעבור לצידו בנסיעה בין פודגוריצה לקולאשין, אנחנו לא מצאנו את נקודת התצפית על הקניון, אז רק צפינו עליו תוך כדי נסיעה.


קארטינג: בפודגוריצה כדאי לשלב ביקור במקום בשם karting center. הילדים שלנו עפו על זה וחזרנו לשם יום אחרי יום. נהיגה לבד רק מגיל 7. עלות 11 אירו לעשר דקות שיכולות להיגמר קודם אם סטיתם מהמסלול, 14 אירו למבוגרים ו-20 אירו לילדים צעירים מגיל 7 שיוצאים לנסיעה עם מדריך שלהם ברכב זוגי. בסוף מקבלים דף שמסכם את הביצועים שלכם לעומת אחרים וגם לעומת ביצועים קודמים שלכם.